Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το γέλιο μακραίνει τη ζωή

Το γέλιο μακραίνει τη ζωή
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=389045&h1=true 
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος ανάλογα με την... ευθυμία παρατηρήθηκε σε έρευνες
Το γέλιο μακραίνει τη ζωή

3Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
Λιντς

Το ότι το γέλιο μακραίνει την ζωή είναι ένα πασίγνωστο κλισέ. Να όμως που μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται τώρα να αποδείξει πως το γέλιο δεν κάνει απλά καλό στην διάθεση μας, αλλά επιταχύνει και την θεραπεία μας από διάφορες ασθένειες, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος!

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, το γέλιο ευεργετεί το κυκλοφορικό και αγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης.
Η μελέτη, η οποία κράτησε πέντε χρόνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», έδειξε ότι οι ασθενείς με έλκη ποδιών, όταν γελούσαν, είχαν καλύτερη αγγειοδιαστολή και καλύτερη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών, δηλαδή την κυτταρική δομή που καλύπτει τα αγγεία και είναι σε επαφή με το αίμα που κυκλοφορεί.

Η βρετανική έρευνα έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αντίστοιχα ευρήματα μιας αμερικανικής μελέτης. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ διενήργησαν τεστ λειτουργικότητας του ενδοθηλίου των αρτηριών σε ομάδα εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών, βάζοντας τους να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες δυο κατηγοριών, κωμωδίες και θρίλερ. Το ενδοθήλιο των αρτηριών, κάτω από συνθήκες γέλιου και ψυχικής χαλάρωσης παρουσίαζε μεγάλη αγγειοδιαστολή, ενώ αντίθετα, όταν οι εθελοντές παρακολουθούσαν ταινίες που τους προκαλούσαν ψυχικό στρες, η ροή του αίματος στις αρτηρίες τους μειωνόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: