Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο γερμανός ντετέκτιβ που πίνει... ρακή!


Την αγαπημένη του Κρήτη και την αστυνομική λογοτεχνία συνδυάζει ένας συνταξιούχος από την Κολονία,αφού ο «κρητικοποιημένος» ήρωας των μυθιστορημάτων του λύνει μυστήρια στο νησί και γυρίζει την πλάτη στο ουίσκι
Ο γερμανός ντετέκτιβ που πίνει... ρακή!
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=390625&h1=true 
Ο γερμανός ντετέκτιβ  που πίνει... ρακή!

4Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 Oι περισσότεροι έχουν έναν αγαπημένο τόπο διακοπών, που με κάποιον τρόπο επιθυμούν να τον «πάρουν» μαζί τους και την υπόλοιπη χρονιά. Οι πιο πολλοί καταφεύγουν στην κλασική λύση των φωτογραφιών και των σουβενίρ. Καλό, αλλά λίγο. Υπάρχει πάντα η λύση της αγοράς ενός σπιτιού και των πολύ συχνών επισκέψεων στο αγαπημένο θέρετρο. Δεν έχουν όμως όλοι αυτή τη δυνατότητα.
Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας ή ενός μπλογκ είναι και αυτή πλέον μια συνηθισμένη επιλογή. Ο 61χρονος Κλάους Εκχαρτ από την Κολονία, πρώην βιβλιοπώλης και εκπαιδευτικός, εδώ και λίγους μήνες συνταξιούχος, πάντα όμως συγγραφέας και μεταφραστής, ξεκίνησε από το Διαδίκτυο. Δημιούργησε την ιστοσελίδα kreta-klaus.de, για να τιμήσει την αγαπημένη του Κρήτη. Δεν έμεινε όμως εκεί. Επινόησε έναν καινούργιο ήρωα. Αφορμή στάθηκε... ο λογοκριτικός οίστρος μιας εκδότριας, την εποχή που έγραφε ταξιδιωτικούς οδηγούς. «Οταν περιέγραφα την Κρήτη και τους Κρητικούς, έκοβε αυτά τα αποσπάσματα λέγοντάς μου: “Αν θες να πεις ιστορίες γράψε μυθιστόρημα”. Κάποια στιγμή σκέφτηκα λοιπόν “γιατί όχι;”.Μου άρεσε να διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία και έτσι επέλεξα αυτό το είδος». Ετσι ξεκίνησε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, συνδυάζοντας τις δύο «αγάπες» του: την αστυνομική λογοτεχνία και την Κρήτη...
Βρέθηκε για πρώτη φορά στη Μεγαλόνησο πριν από 40 χρόνια. «Ημασταν μια παρέα που γύριζε όλον τον κόσμο με ένα αυτοκίνητο.Δεν θέλαμε να επισκεφθούμε το ίδιο μέρος για δεύτερη φορά.Αυτό για μένα άλλαξε μόλις επισκέφθηκα την Κρήτη και ιδιαίτερα την Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου,στη νότια ακτή του νησιού.Από τότε έρχομαι κάθε χρόνο.Εφέτος θα πάω για πρώτη φορά ως συνταξιούχος,οπότε θα έχω την ευκαιρία να καθήσω περισσότερο» τονίζει ο κ. Εκχαρτ, μιλώντας στο «Βήμα».
Εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορεί το όγδοο αστυνομικό μυθιστόρημα του κ. Εκχαρτ, το πέμπτο με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Τζακ Ανατολή. Πρόκειται για τον «καλύτερο ντετέκτιβ της νότιας ακτής της Κρήτης», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «τον μόνο», όπως του απαντούν οι Κρητικοί. Ως χαρακτήρας ο Γιάκομπ Οστμαν, όπως είναι το κανονικό όνομα του Ανατολή, μοιάζει αρκετά με τους σκληρούς (και... πολυλογάδες) ντετέκτιβ της αμερικανικής λογοτεχνίας που δημιούργησαν ο Ρος Μακ Ντόναλντ ή ο Ρόμπερτ Μπ. Πάρκερ, δύο από τους αγαπημένους συγγραφείς του κ. Εκχαρτ.
Μόνο που στα μυθιστορήματά του αντί για ουίσκι ο ντετέκτιβ πίνει ρακή! Φθάνει στη Μεγαλόνησο ως τουρίστας, για πολλά χρόνια κάνει διάφορες μικροδουλειές, όπως το μάζεμα ελιών. «Αυτό συνηθιζόταν παλαιότερα από τους γερμανούς τουρίστες» λέει ο κ. Εκχαρτ. «Σήμερα δεν γίνεται πια,υπάρχουν φθηνότερα εργατικά χέρια». Κάποια στιγμή ο Οστμαν αποφασίζει να ανοίξει το δικό του γραφείο ιδιωτικών ερευνών και να μεταφράσει το όνομά του στα ελληνικά. Ετσι «βαφτίζεται» Ιάκωβος (Τζακ) Ανατολής, αφού «Οστμαν» σημαίνει «άνθρωπος από την Ανατολή» στα γερμανικά.
Θα εμπιστεύονταν ποτέ στην πραγματικότητα οι Κρητικοί έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ- και δη έναν ξένο; «Οντως δεν είναι εύκολο.Το λέει και ο ίδιος ο Τζακ στον πρόλογο των βιβλίων.“Δεν έχω πολλή δουλειά,γιατί οι Κρητικοί λύνουν τα θέματά τους μόνοι τους » επισημαίνει γελώντας ο κ. Εκχαρτ. «Ο Τζακ όμως έχει “κρητικοποιηθεί” σε μεγάλο βαθμό, αφού μένει πολλά χρόνια στο νησί. Επιπλέον, έχει δύο έλληνες φίλους που τον βοηθούν στη λύση των μυστηρίων του.Και βέβαια πολλοί από τους πελάτες του είναι Γερμανοί τους οποίους το κακό τούς βρίσκει εν μέσω διακοπών».
Πηγή έμπνευσης του γερμανού συγγραφέα αποτελούν οι ιδιαιτερότητες της κρητικής ζωής, όπως η βεντέτα, αλλά και η ελληνική επικαιρότητα. Περιπτώσεις όπως η απόδραση Παλαιοκώστα από τη φυλακή με ελικόπτερο ή οι εγκληματικές δραστηριότητες στα Ζωνιανά δίνουν... εύκολο μεροκάματο σε κάθε συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών. «Στο μυθιστόρημα το όνομα του χωριού ήταν φυσικά διαφορετικό, καθώς και η τοποθεσία του. Αλλωστε στα βιβλία μου η Κρήτη και οι Κρητικοί παρουσιάζονται με τα πιο λαμπερά χρώματα. Απλώς θεώρησα ότι τα γεγονότα των Ζωνιανών μπορούν να δώσουν καλό υλικό για μια αστυνομική ιστορία» επισημαίνει ο κ. Εκχαρτ.
Αρνείται πάντως ότι ο χαρακτήρας του Τζακ Ανατολή είναι αυτοβιογραφικός. «Αυτός είναι θρασύς και απότομος, εγώ δεν είμαι έτσι». Αντιθέτως, πολλοί από τους χαρακτήρες των ιστοριών του είναι Κρητικοί με... σάρκα και οστά. «Μπορείς να διαβάζεις το βιβλίο ξαπλωμένος στην παραλία της Αγίας Γαλήνης,να σηκώσεις το κεφάλι και να δεις τον ταβερνιάρηγια τον οποίο γίνεται λόγος στο μυθιστόρημα. Και μάλιστα με το πραγματικό του όνομα. Φυσικά προτού κάνω κάτι τέτοιο ζητώ την άδεια του...υποψηφίου.Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Μια συζήτηση με έναν Γερμανό αυτή την εποχή αργά ή γρήγορα θα φθάσει και στην οικονομία,αλλά και στις (κυρίως διά του Τύπου)
τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις. «Η “Βild” έγραψε απαράδεκτα πράγματα,δεν είναι άλλωστε ούτε το πρώτο θέμα ούτε η πρώτη φορά.Από την άλλη,θεωρώ ότι οι ελληνικές αντιδράσεις ήταν κάπως υπερβολικές.Η “Βild” δεν είναι η Γερμανία,αν συνέβαινε αυτό θα μετανάστευα». Οσον αφορά την ίδια την πρώτη ύλη της διαμάχης,την ελληνική οικονομία,ο κ.Εκχαρτ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. «Εδώ και πέντε χρόνια οι φίλοι μου στην Αγία Γαλήνη γκρινιάζουν όλο και περισσότερο.Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη.
Μου θυμίζει,χωρίς βέβαια να είναι το ίδιο άσχημη,τα πρώτα χρόνια της Γερμανίας μετά την επανένωση.
Αυτό που συνιστώ είναι υπομονή.Σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες». Αλλωστε,όπως λέει και ένας κρητικός ταβερνιάρης στην τελευταία περιπέτεια του Τζακ Ανατολή, «εμείς οι Κρητικοί καταφέραμε τους Τούρκους,καταφέραμε τους Γερμανούς,θα καταφέρουμε και την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: