Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα: Ταφή του πυρηνικού εργοστασίου

Φουκουσίμα: Ταφή του πυρηνικού εργοστασίου
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=390312 
Τη «λύση» του Τσέρνομπιλ σκέφτονται οι ιαπωνικές αρχές
 Φουκουσίμα: Ταφή του πυρηνικού εργοστασίου
Αεροφωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα (φωτ.:17/3/ 2011)

3Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
Τόκιο

Οι Ιάπωνες επιστήμονες φαίνονται να παραδέχονται ότι η ταφή σε άμμο και τσιμέντο ενός από τους πληγέντες από τον σεισμό αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η μέθοδος αυτή είναι εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσέρνομπιλ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής του πυρηνικού συγκροτήματος αποτελεί πιθανότητα, γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αρχές ελπίζουν ακόμη να μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να ξαναρχίσουν οι αντλίες νερού που χρειάζονται για να κρυώνουν τις ράβδους καύσιμου.

Στο μεταξύ πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι - κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Καθώς η Ιαπωνία εισέρχεται στην δεύτερη εβδομάδα μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.539 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, και 9.522 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.

Στο Τόκιο, εκατομμύρια άτομα παρέμειναν κλεισμένα στα σπίτια τους φοβούμενα μια ξαφνική έκλυση ραδιενεργού υλικού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια, αν και το πιθανότερο είναι ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή θα μεταφέρουν τον καπνό ή τον ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, προς τον Ειρηνικό.

Μέχρι στιγμής, η ραδιενέργεια δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, Μάικλ Ο’Λίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: