Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά εκτοξεύουν την πίεση

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά εκτοξεύουν την πίεση
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=387153&h1=true 
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά εκτοξεύουν την πίεση

0Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ - ΠΑΓΟΣ - ΠΑΓΑΚΙΑ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΠΟΤΟ - ΠΕΡΙΕΡΓΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΠΟΤΗΡΙ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ - ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ - COCA COLA - ΠΑΓΑΚΙΑ
2  φωτογραφίες
Λονδίνο

Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών ή χυμών με ζάχαρη και άλλες θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου αναφέρουν σε νέα μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension» ότι η κατανάλωση περισσότερων από 355 ml αναψυκτικών με ζάχαρη ή φρουτοχυμών με ζάχαρη μπορεί να είναι αρκετή ώστε να «εκτοξεύσει» την αρτηριακή πίεση.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε περισσότερα από 2.500 άτομα ηλικίας 40-59 ετών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τι είχαν φάει μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες. Παράλληλα οι εθελοντές έδωσαν δείγμα ούρων και υπεβλήθησαν σε μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης.

Όπως προέκυψε, για κάθε επιπλέον κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, η συστολική αρτηριακή πίεση αυξανόταν κατά 1,6 mm/Hg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) και η διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 0,8 mm/Hg.

Σημειώνεται ότι η συστολική πίεση είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και αφορά την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα προς τα όργανα του σώματος. Η διαστολική πίεση την οποία αποκαλούμε και «μικρή» είναι εκείνη που καταγράφεται όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα. Ως φυσιολογικά επίπεδα πίεσης θεωρούνται τα 120 mm/Hg για τη συστολική πίεση και τα 80 mm/Hg για τη διαστολική. Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες από το Imperial College αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο τα αναψυκτικά και άλλου είδους ποτά με ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Εκτιμούν πάντως ότι πιθανώς αυξάνουν το ουρικό οξύ το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της πίεσης μέσω της μείωσης των επιπέδων οξειδίου του αζώτου (χημικό το οποίο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων).

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πολ Ελιοτ «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο πληθυσμός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και σε ο, τι αφορά την κατανάλωση ζάχαρης αφού και αυτή φαίνεται να συνδέεται με αύξηση της πίεσης». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως έδειξε η μελέτη, η σύνδεση μεταξύ των αναψυκτικών και άλλων ποτών με ζάχαρη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν ισχυρότερη στα άτομα που κατανάλωναν συγχρόνως και πολύ αλάτι σε καθημερινή βάση.


Τσώλη Θεοδώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: