Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Καταστροφή στην Ιαπωνία ...Τσουνάμι με κύματα ως 10μ. (video)

Καταστροφή στην Ιαπωνία
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=389116 
Τσουνάμι με κύματα ως 10μ. (video) από σεισμό 8,9 β., έναν από τους ισχυρότερους (infographics) - Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί
 Καταστροφή στην Ιαπωνία

255Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Η εικόνα της βιβλικής κλίμακας της καταστροφής στη βορειοανατολική Ιαπωνία που επλήγη από ισχυρότατης έντασης σεισμό και από σαρωτικό τσουνάμι δεν έχει ακόμη αρχίζει να ξεδιαλύνεται. Σύμφωνα με τον απολογισμό από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που χτύπησαν ανεπανόρθωτα τη χώρα, σβήνοντας περιοχές από τον χάρτη, οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 50.000, αφού μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους. Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters, στην περιφέρεια Μιγιάγκι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2.785 ανθρώπων, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι. Σήμερα Δευτέρα, εντοπίστηκαν οι σοροί 2.000 ανθρώπων σε ακτές της επαρχίας.

Στην περιφέρεια Ιουάτε, επιβεβαιώνεται ο θάνατος 574 ανθρώπων, όμως σοκ προκαλεί η είδηση ότι η πόλη Ρικουζεντακάτα, με πληθυσμό 23.000 κατοίκων, «έχει σβηστεί από τον χάρτη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες. Στην ίδια περιφέρεια, αγνοούνται 12.000 στην πόλη Οτσούσι.

Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα αγνοούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί επισήμως είναι 420. Επίσης, σε άλλες περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι -επτά εκ των οποίων σκοτώθηκαν στο Τόκιο.

Συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε στους Ιάπωνες όποια βοήθεια χρειάζονται. Η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ιαπωνίας στην πορεία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης με 144 μέλη και 12 σκυλιά άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό παγιδευμένων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. «Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πώς νιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας» τόνισε.

Στη χώρα θα μεταβεί και ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα, ενώ και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική.

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Στην Ιαπωνία αναμένονται περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.



 
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιαπωνία
 
28  φωτογραφίες


Προς το παρόν, τα κυριότερα στοιχεία είναι τα εξής:

- Μία έκρηξη έγινε αισθητή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι.
Παράλληλα, η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να ανωθρώσκουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλώτερα από το κανονικό.

- Ραδιενεργό Καίσιο εντοπίσθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα στη σεισμόπληκτη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το νέο εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

- Από 200 έως 300 κάτοικοι της Σεντάι βρέθηκαν νεκροί σε παραλία. Περίπου 1.200 κατοικίες στην περιοχή έχουν πληγεί από ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

- Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια

κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί.



Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, φωτιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μία τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν έχει ανιχνευτεί διαρροή ραδιενέργειας από σταθμό στην Οναγκάουα, ούτε και από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές.
Η φωτιά στο σταθμό τέθηκε υπό έλεγχο μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής.
Βιβλική καταστροφή
Η καταστροφή είναι βιβλική. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια και έναν από τους ισχυρότερους που έχουν ποτέ μετρηθεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:45 (τοπική ώρα, 7.45 ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Τα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα επαναφέρουν στη μνήμη τις εικόνες από το τσουνάμι του 2004 που είχε πλήξει την Ινδονησία.
Τα Ηνωμένη Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Εληξε ο συναγερμός για τσουνάμι
Πάνω από 220.000 κάτοικοι των παραλίων στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στις οικίες τους έπειτα από τη λήξη του συναγερμού για παλιρροϊκό κύμα και τις διαταγές εκκένωσης των παράκτιων περιοχών που εκδόθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο συναγερμός για το τσουνάμι ήρθη χθες το βράδυ, έπειτα από την έλευση χαμηλής έντασης κυμάτων στις ακτές, τα οποία δεν προκάλεσαν ούτε ζημιές, ούτε και τραυματισμούς.

Οι κάτοικοι, που πέρασαν τη νύκτα σε «πρόχειρα καταλύμματα, μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους», τόνισε σήμερα ο διευθυντής του Συμβουλίου Χειρισμού Καταστροφών Μπενίτο Ράμος.

Τα κύματα από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό της Ιαπωνίας, έφθασαν επίσης και στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής, αλλά ούτε και εκεί αναφέρθηκαν ζημιές.

Πάνω από 260.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ευάλωτες περιοχές στον Ισημερινό, ενώ στη Χιλή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε χαμηλού υψομέτρου ζώνες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό επίσης και στην Κολομβία και το Περού.

Τα αρχικά κύματα που έφθασαν στους λιμένες Ταλάρα και Παϊτίν στο Περού ήσαν από 20 εκατοστά έως 1,2 μέτρα, ενώ στο Λα Κρους του Ισημερινού έφθασαν και το 1,45μ, ενώ οι επόμενοι σχηματισμοί δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατοστά στα λιμάνια και στα δύο κράτη.

Η μόνη απώλεια που αναφέρθηκε και σχετίζεται, εμμέσως, με το φαινόμενο ήταν στη Λίμα και αφορά έναν άνδρα, ο οποίος θέλοντας να έχει καλλίτερη θέα των κυμάτων σκαρφάλωσε σε μία βραχώδη απόληξη και εκεί γλύστρισε βρίσκοντας τον θάνατο, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Δηλώσεις Ιάπωνα πρωθυπουργού

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.
 
Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ότι δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έπεσαν στο λιμάνι της Ιουάτε.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, ενώ υπάρχουν εντολές για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.



Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

255Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρήγμα μήκους 300 χλμ από το σεισμό 
Σεισμός 6,6 ρίχτερ στη Β.Δ. Ιαπωνία 
Οι οικονομικές επιπτώσεις από το σεισμό 
«Μέχρι 6 ρίχτερ το έχω συνηθίσει» 
Στέλνουν διασώστες στην Ιαπωνία 
Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία δηλώνουν ΕΕ και ΗΠΑ 
Το τσουνάμι του Ειρηνικού μπορεί να ξεπεράσει τα 40 μέτρα 
Συνέντευξη με τον Α΄ Γραμματέα της ιαπωνικής πρεσβείας (mp3) 
Video από το τσουνάμι της Ιαπωνίας 
Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο 
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο από το 1900 
Εκκένωση περιοχής γύρω από πυρηνικό σταθμό 
Συναγερμός στην ελληνική πρεσβεία του Τόκιο 
Σταμάτησε η αντλία του συστήματος ψύξης στο Τοκάι 
Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε δεύτερο εργοστάσιο 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: