Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Thessalonistas» Pήραν τους ποδηλατόδρομους στα χέρια τους

«Thessalonistas»

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=383699&dt=10/02/2011
Pήραν τους ποδηλατόδρομους στα χέρια τους

ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ | Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011  [ 12:43 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Οι «Thessalonistas» ετοιμάζουν τον ποδηλατόδρομο
Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη απέκτησε τους δικούς της ποδηλατοδρόμους. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, ελάχιστα άλλαξαν για τους ποδηλάτες της συμπρωτεύουσας.

Σβησμένες διαγραμμίσεις, μηχανάκια, που κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες μέσα στους ποδηλατοδρόμους (συχνά μάλιστα… αντίθετα προς το ρεύμα των ποδηλάτων) και αυτοκίνητα, που τους έχουν μετατρέψει σε ιδανικό πάρκινγκ συνθέτουν την διόλου θετική εικόνα ενός δικτύου, που εκμεταλλεύονται οι πάντες… εκτός από τους ποδηλάτες.

Αυτή την εικόνα αποφάσισαν να αλλάξουν εχθές, Τετάρτη, με τον πιο δραστικό τρόπο οι «Thessalonistas», μία πρωτοβουλία κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιθυμούν να μεταμορφώσουν την «παραμελημένη και ακαλαίσθητη πόλη» τους, όπως τη χαρακτηρίζουν στην ιστοσελίδα τους, σε μια πόλη ανθρώπινη, χρωματιστή και βιώσιμη.

Μετά από διαδικτυακό κάλεσμα των «Thessalonistas» περίπου 60 ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν εχθές το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησαν μία ιδιότυπη περιπολία στους ποδηλατοδρόμους της πόλης. Με λευκή μπογιά ενίσχυσαν τη διαγράμμιση στις περιοχές, που αυτή είχε σβηστεί ενώ χρησιμοποιώντας χρωματιστά σπρέι και ειδικά χαρτόνια κομμένα σε σχήματα ποδηλάτων ζωγράφισαν πολύχρωμα δίκυκλα στην άσφαλτο, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπενθυμίσουν στους οδηγούς ότι οι ποδηλατόδρομοι προορίζονται για τα ποδήλατα.

Για τους οδηγούς, άλλωστε, που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους μέσα στον ποδηλατόδρομο οι «Thessalonistas» επεφύλασσαν μια έκπληξη: χρησιμοποιώντας ροζ χαρτιά, που μοιάζουν με αυτά που της Τροχαίας άφησαν εικονικές κλήσεις στα παρμπρίζ όλων των παρανόμως παρκαρισμένων αυτοκινήτων, κάνοντας τους οδηγούς να θορυβηθούν, μέχρι φυσικά να αντιληφθούν ότι δεν επρόκειτο περί αληθινής κλήσης.
«Σκεφτείτε ότι η παρανομία εκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, που εξαντλήσαμε όλα τα ροζ χαρτιά μας! Προφανώς η κίνησή μας ήταν συμβολική και είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα στους ασυνείδητους οδηγούς, να τους κάνει να τρομάξουν έστω και στιγμιαία από την εικόνα ενός ροζ χαρτιού στο τζάμι τους. Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε βεβαίως την εξουσία να κάνουμε τη δουλειά της δημοτικής αστυνομίας. Ο Δήμος είναι ο μόνος αρμόδιος και εδώ και δύο χρόνια έχει… παρατήσει τον ποδηλατόδρομο», τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Κ., μέλος των «Thessalonistas» και εκ των διοργανωτών της χθεσινής πρωτοβουλίας.
Όπως επεσήμανε, πέρα από τις ακτιβιστικές δράσεις οι «Thessalonistas» έχουν ως στόχο να έρθουν σε επαφή με ειδικούς συγκοινωνιολόγους ώστε να καταρτίσουν μία εμπεριστατωμένη μελέτη για τον επανασχεδιασμό και την επέκταση των ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης σε άλλες γειτονιές. Οι ίδιοι άλλωστε δηλώνουν αποφασισμένοι να δίνουν συστηματικά το «παρών» σε θέματα που αφορούν τα αιτήματα των πολιτών για τη ζωή και τη μετακίνηση στην πόλη.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=383699&dt=10/02/2011#ixzz1DYRAVMn8

Δεν υπάρχουν σχόλια: