Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρόβατα με υψηλό ΙQ

Πρόβατα με υψηλό ΙQ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Τα πρόβατα Οvis aries απέδειξαν στους επιστήμονες ότι είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε
Τα πρόβατα Οvis aries απέδειξαν στους επιστήμονες ότι είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα πρόβατα είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν στο πιο κοινό είδος προβάτων, τα οικόσιτα πρόβατα (Οvis aries), πειράματα σχετικά με νευροεκφυλιστικές νόσους που πλήττουν τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στη νόσο Χάντιγκτον, μια κληρονομική διαταραχή η οποία οδηγεί σε νευρικές βλάβες και άνοια.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί μελέτησαν γενετικώς τροποποιημένα πρόβατα τα οποία έφεραν ένα ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί τη νόσο Χάντιγκτον στους ανθρώπους. Παράλληλα παρακολούθησαν φυσιολογικά πρόβατα ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στις επιδόσεις των ζώων στα οποία διεξήχθη μια σειρά από τεστ στα οποία συνήθως υποβάλλονται ασθενείς με Χάντιγκτον. Οπως είδαν μέσα από τα πειράματα τα θεωρούμενα «χαζά» πρόβατα διέθεταν ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα είχαν ισχυρή μακροπρόθεσμη μνήμη.

Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθέτησαν μπροστά από τα πρόβατα διαφορετικού χρώματος καλάθια σε ένα εκ των οποίων είχαν βάλει την τροφή τους. Στη συνέχεια όχι μόνο άλλαζαν συνεχώς το καλάθι που περιείχε την τροφή, αλλά άλλαζαν και τα χρώματα, ακόμη και το σχήμα των καλαθιών.

Οπως διαπίστωσαν, τα πρόβατα αναγνώριζαν τα διαφορετικά καλάθια και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τους αναλόγως, ικανότητα που μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί μόνο στους ανθρώπους και σε κάποια άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόβατα μπορούσαν να θυμούνται και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο ετών) πρόσωπα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αξιοσημείωτες αυτές επιδόσεις των προβάτων οφείλονται στο ότι τα συγκεκριμένα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται μέσα σε μια ομάδα απ΄ ό,τι όταν λειτουργούν ως μονάδες. Οπως σημείωσε η δρ Τζένιφερ Μόρτον που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης «τα πρόβατα ζουν σε κοπάδια και μέσα στο κοπάδι είναι μάλλον χαζά. Οταν όμως κάποιος ασχοληθεί μαζί τους σε επίπεδο μονάδας, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά».

Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384562&dt=15/02/2011#ixzz1E1BqzFnX

Δεν υπάρχουν σχόλια: