Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μυστικό μακροζωίας για τους άνδρες η «καλή» χοληστερόλη

Μυστικό μακροζωίας για τους άνδρες η «καλή» χοληστερόλη

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=386532&dt=25/02/2011 

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011  [ 15:51 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Άλλη μία μελέτη έρχεται να αποκαλύψει την θετική επίδραση, που έχει η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL) στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα υψηλά επίπεδα της HDL φαίνεται ότι αποτελούν δείκτη μακροζωΐας στους άνδρες. Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Κέντρου Επιδημιολογίας και Ερευνών Βετεράνων της Μασαχουσέτης, που διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα HDL έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους να φτάσουν στην ηλικία των 85 ετών. Οι ερευνητές κοίταξαν το ιατρικό ιστορικό 650 βετεράνων στρατιωτών όταν εκείνοι βρίσκονταν σε ηλικίες πέριξ των 65 ετών, τους ομαδοποίησαν με βάση τα επίπεδα της HDL που διέθεταν και στην συνέχεια μελέτησαν την μετέπειτα πορεία της υγείας τους.
H HDL χοληστερόλη θεωρείται χαμηλή για τους άνδρες όταν είναι κάτω από 40 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο (mg/dl) και μάλιστα προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα (χαμηλά) επίπεδα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαοπαθειών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε δέκα (mg/dl) αύξησης των επιπέδων της HDL υπήρχε αύξηση κατά 14% των πιθανοτήτων να καταφέρει κάποιος να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα 85 του χρόνια.
Οι ερευνητές έσπευσαν όμως να επισημάνουν ότι τα υψηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης δεν αρκούν από μόνα τους για να προσφέρουν περισσότερα χρόνια ζωής αφού στην μακροζωΐα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα, η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α. Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει φυσικός τρόπος αύξησης των επιπέδων της HDL (πχ. με γυμναστική) και απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Ήδη μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Merck και η Roche έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας φαρμάκων, που θα αυξάνουν την HDL. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Pfizer, που ξεκίνησε πρώτη την σχετική έρευνα πριν από πέντε χρόνια διέκοψε την προσπάθεια της όταν διαπιστώθηκε ότι η λήψη του φαρμάκου σε συνδυασμό με άλλα, που ρυθμίζουν την χοληστερόλη όπως το Lipitor οδηγούσε σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Δεν υπάρχουν σχόλια: