Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Σκοτώνουν τα ζώα συντροφιάς όταν τα βαρεθούν

Σκοτώνουν τα ζώα συντροφιάς όταν τα βαρεθούν

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ | Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011  [ 13:10 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Η γραμματέας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στο Μαρκόπουλο κυρία Βάνα Θεοδωρίδου αγκαλιά με την Αλκυόνη
Η γραμματέας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στο Μαρκόπουλο κυρία Βάνα Θεοδωρίδου αγκαλιά με την Αλκυόνη
Σε σύγχρονη μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Άτομα κάθε ηλικίας, από μίσος ή απλά για αστείο, κτυπούν ζώα, τα τραυματίζουν ακόμα και με αιχμηρά αντικείμενα και μετά δεν διστάζουν να τα σκοτώσουν.
Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών φθάνουν στο σημείο να αναρτήσουν βίντεο και φωτογραφίες από τις αποτρόπαιες πράξεις τους στο Διαδίκτυο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών και μελών φιλοζωικών σωματείων.
Η απουσία ουσιαστικού ελέγχου, μέχρι σήμερα, από την ΕΛ.ΑΣ. ακόμα και μετά από καταγγελία αλλά και η αντιμετώπιση που έχουν τέτοια περιστατικά στις δικαστικές αίθουσες (καθώς τα ζώα θεωρούνται αντικείμενα και όχι έμψυχα όντα) επιτρέπει στους ανθρώπους που προκαλούν πόνο στα ζώα να δρουν ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. το 2009 και το 2010 οι αστυνομικοί της υπηρεσίας δέχθηκαν 72 και 161 καταγγελίες αντίστοιχα για κακοποίηση ή θανάτωση ζώων συντροφιάς. Σε 19 περιπτώσεις το 2009 και σε 32 το 2010 οι βασανισμοί υπέπεσαν άμεσα στην αντίληψη των αστυνομικών και ενήργησαν αυτεπάγγελτα. Επίσης το 2009 συνελήφθησαν εννέα άτομα για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων και 24 άτομα το 2010. Ακόμη το 2009 σχηματίστηκαν 73 δικογραφίες και 176 το 2010.
Στα τέλη Ιανουαρίου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εστάλη προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας εγκύκλιος με τίτλο «Προστασία των ζώων». Στο κείμενο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο εξακολουθούν να περιέρχονται καταγγελίες σχετικές με περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή και θανάτωσης ζώων».
Στην εγκύκλιο ζητείται από όλες τις υπηρεσίες να υπάρξει δραστηριοποίηση και να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία «με στόχο την παντελή εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού ή άλλης βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων». Υπενθυμίζεται πως όσοι κακοποιήσουν ζώο τους περιμένουν ποινές, όπως φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δυο.
Το «παιχνίδι» πετιέται στο δρόμο Σημαντική έξαρση του φαινομένου της κακοποίησης ζώων διαπιστώνει, μιλώντας στο «ΒΗΜΑonline» η γραμματέας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στο Μαρκόπουλο κυρία Βάνα Θεοδωρίδου. Όπως λέει «δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για το πόσα ζώα κακοποιούνται» και εξηγεί πως «τα κρούσματα εμφανίζονται επειδή οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν διαθέτουν την απαραίτητη παιδεία, δεν γνωρίζουν τις ευθύνες τους και δεν σκέφτονται ότι τα ζώα έχουν νοημοσύνη κι αισθήματα όπως πόνο, φόβο, χαρά».
Η κυρία Θεοδωρίδου σημειώνει πως «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί να αγοράζουν κουτάβια στα παιδιά τους σαν παιχνίδι κι όταν τα κουτάβια μεγαλώσουν, πετιέται το "παιχνίδι" στο δρόμο. Κάτι αντίστοιχο γίνεται πολλές φορές και όταν τα ζώα αρρωσταίνουν». Αυτό, συμπληρώνει, προκύπτει και από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων καθαρόαιμων ζώων που συναντούμε στους δρόμους.
Ανησυχητικά είναι και τα πρόσφατα περιστατικά με την ανάρτηση σε ιστοσελίδες και στο facebook φωτογραφιών ζώων, τα οποία είχαν κακοποιηθεί ή και θανατωθεί. Τον Ιανουάριο από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 17χρονου ο οποίος κατηγορείται ότι "ανέβαζε" σε σελίδα στο facebook φωτογραφίες και βίντεο βασανισμού κατοικίδιων. Τα αρχεία συνοδεύονταν από υβριστικά σχόλια σε βάρος των ζώων και των ζωόφιλων.
Αναλώσιμο είδος που αντικαθίσταται «Τα φαινόμενα είναι πολύ συχνά στην επαρχία επειδή εκεί το ζώο, πρέπει να έχει κάποια χρησιμότητα. Παραδεκτά είναι μόνο τα παραγωγικά ζώα, οι φύλακες και τα κυνηγόσκυλα. Η διατήρηση ενός ζώου για συντροφιά είναι για τους περισσότερους αδιανόητη», παρατηρεί η κυρία Θεοδωρίδου. «Το ζώο εκεί θεωρείται αναλώσιμο είδος που αντικαθίσταται εύκολα. Επιπροσθέτως πολλά άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, αγοράζουν σκυλιά συγκεκριμένων φυλών, όχι επειδή αγαπούν και γνωρίζουν τη συγκεκριμένη φυλή αλλά επειδή τα θεωρούν σύμβολο ανδρισμού και δικιάς τους γενναιότητας. Σε λίγο τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να γυρίζουν αδέσποτα».
Αλλά το θλιβερό προνόμιο της κακοποίησης ζώων δεν το μονοπωλεί η επαρχία. Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται και στην Αθήνα. «Στην Αττική έχουμε υποθέσεις όπου τοποθετούνται φόλες με αποτέλεσμα ζώα και πουλιά να βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Πρόσφατο παράδειγμα η δηλητηρίαση μεγάλου αριθμού σκύλων, γάτων και πουλιών στο Ζάππειο. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις αφήνουν τους σκύλους είτε σε μικρά απομονωμένα μπαλκόνια διαμερισμάτων είτε σε μικρές αυλές, τα ταΐζουν όποτε το θυμηθούν, τ’ αφήνουν να ζουν μόνα τους, ενώ ως γνωστόν ο σκύλος είναι ζώο αγελαίο, δηλαδή ζώο κοινωνικό, με αποτέλεσμα στο τέλος να εγκαταλείπουν σκελετωμένα, άρρωστα ή τρελαμένα σκυλιά», σημειώνει η γραμματέας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=384399&dt=14/02/2011#ixzz1Dw2S2gEC

Δεν υπάρχουν σχόλια: