Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Υπουργείο Υποδομών Πέντε δις το χρόνο κοστίζουν τα τροχαία

Υπουργείο Υποδομών
Πέντε δις το χρόνο κοστίζουν τα τροχαία

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=385969&dt=21/02/2011 

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011  [ 06:36 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Περισσότερα από πέντε δις. ευρώ κοστίζουν στην ελληνική κοινωνία κάθε χρόνο τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Αυτό έκανε γνωστό χθες ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Σπ. Βούγιας, μιλώντας στην διημερίδα του ΙΜΕΤ «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές στην Οδική Ασφάλεια».
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο δεδομένου ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 1.400 ανθρώπινες ζωές σε οδικά τροχαία ατυχήματα» είπε ο κ. Βούγιας και συμπλήρωσε ότι «το 2009 περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τουλάχιστον 1,5 εκατ. άτομα τραυματίστηκαν».
Ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για την αύξηση της οδικής ασφάλειας την περασμένη δεκαετία, η οποία οδήγησε στη μείωση κατά 20% του αριθμού των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα. «Ωστόσο, από το 2004 και μετά, παρατηρήθηκε αυξητική τάση των θυμάτων από τροχαία ενώ κατά τα έτη 2006-2008 είχαμε σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο. Αυτό συνέβη είτε λόγω της εξάντλησης της αποδοτικότητας των μέτρων που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια είτε λόγω της ελλιπούς εφαρμογής τους. Το 2ο Στρατηγικό Σχέδιο που εν τω μεταξύ εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφορούσε στην τετραετία 2006 - 2010 δεν αξιοποιήθηκε ποτέ επαρκώς από την Πολιτεία» σημείωσε ο κ. Βούγιας.
Ο υφυπουργός είπε ότι οι αδυναμίες στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας οφείλονται στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και στην αποσπασματικότητα της εφαρμογής των μέτρων, στην έλλειψη συστηματικής παρακολούθησης της προόδου και της αποτελεσματικότητας των προβλεπόμενων δράσεων, αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
«Με συντονισμένες δράσεις σε εθνικό επίπεδο καταφέραμε το 2010 να μειώσουμε τους νεκρούς κατά 182 σε απόλυτο αριθμό (μείωση 12,4%) σε σχέση με το 2009, όταν ο αρχικός μας στόχος ήταν μείωση κατά 100. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική» τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η οποία αφορά τις υποδομές, τις μεθόδους τεχνικής επιτήρησης της οδικής συμπεριφοράς, αλλά και την αστυνόμευση, την κυκλοφοριακή αγωγή, τις κυκλοφοριακές βελτιώσεις και παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας ευπαθών ομάδων, την βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών, την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την παροχή κινήτρων για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=385969&dt=21/02/2011#ixzz1Em2zG7TY

Δεν υπάρχουν σχόλια: