Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καντάφι βομβαρδίζει την πρωτεύουσά του!

Λιβύη

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=385919&dt=21/02/2011
Ο Καντάφι βομβαρδίζει την πρωτεύουσά του!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011  [ 20:18 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν πολλές περιοχές στην πρωτεύουσα Τρίπολη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων- την ίδια στιγμή που δυο Λίβυοι πιλότοι επέλεξαν να αψηφήσουν τις διαταγές και να προσγειώσουν τα Mirage τους στην γειτονική Μάλτα, και μάλιστα στο διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο της νήσου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, συνάδελφος τους που πιλοτάριζε αλλο μαχητικό αεροσκάφος έβαλε με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τρίπολη. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας Λίβυος, ο Σούλα αλ - Μπαλαάζι, που δήλωσε ότι είναι ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, μίλησε τηλεφωνικά στο κανάλι και υποστήριξε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «ορισμένες τοποθεσίες στην Τρίπολη».

Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς - Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση πολεμικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής. «Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέψευσε τις φήμες ότι ο Καντάφι κατευθύνεται προς τα εκεί.
Πολλές πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400. «Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αντίθετα η Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, δεν είναι στα χέρια των αντικυβερνητικών, όπως επεσήμανε η FIDH.

Εκτός από την Βεγγάζη η FIDH αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Εκτιμώντας ότι ο Λίβυος ηγέτης προσπαθεί να «δημιουργήσει χάος» εντατικοποιώντας τη βία εναντίον των διαδηλωτών η FIDH «ζητεί την άμεση αναστολή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ, όπως υπογράμμισε η Ζουάχιρ Μπελχάσεν. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ώστε ο Καντάφι να «δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Ένας συνασπισμός λίβυων ισλαμιστών ηγετών έχει εκδόσει μία φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία λένε στους Μουσουλμάνους ότι είναι καθήκον τους να εξεγερθούν εναντίον της ηγεσίας της Λιβύης, ενώ ζητούν και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν φυλακιστεί.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=385919&dt=21/02/2011#ixzz1EgLHn1Op

Δεν υπάρχουν σχόλια: