Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κόβεται το κάπνισμα; Ναι, αλλά με την... έβδομη

Κόβεται το κάπνισμα; Ναι, αλλά με την... έβδομη 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=380701&dt=27/01/2011 

Η τελική απεξάρτηση από τη νικοτίνη παίρνει συνήθως πέντε χρόνια από τη στιγμή της πρώτης προσπάθειας

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέντε χρόνια και επτά προσπάθειες χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος για να σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Από έρευνα που έγινε σε 3.000 καπνιστές στη Βρετανία προκύπτει ότι οι περισσότεροι σταματούν το κάπνισμα κυρίως από φόβο για την υγεία τους. Το σταματούν επίσης επειδή πιστεύουν ότι με το κάπνισμα προκαλούν αποστροφή στον σύντροφό τους, επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και επειδή δεν τους αρέσει να τους κρίνουν οι άλλοι αρνητικά.

Ο καθηγητής Κάρι Κούπερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ στρεσογόνος διαδικασία- ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα, όταν τα συμπτώματα στέρησης είναι πολύ ισχυρά. Η μελέτη, που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Νicorette, αποκάλυψε επίσης ότι όσοι αποφάσισαν να σταματήσουν το κάπνισμα την Πρωτοχρονιά το ξανάρχισαν μέσα σε δέκα μέρες. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η πρώτη εβδομάδα χωρίς τσιγάρο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής τους- ακόμη πιο δύσκολη και από μια περίοδο διαζυγίου ή από την προετοιμασία ενός γάμου.

Ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι τα 27 και η έρευνα βρήκε ότι χρειάζεται να περάσουν σχεδόν τρεις μήνες προτού αισθανθεί κανείς ότι είναι μη καπνιστής. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι πήραν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

«Για να τα βγάλεις πέρα την πρώτη εβδομάδα, βοηθάει να έχεις έναν φίλο κατά του καπνίσματος» υποστηρίζει ο καθηγητής Κούπερ, ο οποίος προσθέτει ότι «κάποιες ώρες την ημέρα είναι πιο δύσκολες από άλλες, γι΄ αυτό βοηθάει να μένει κανείς απασχολημένος την ώρα που έρχεται ο πειρασμός, καθώς είναι πολύ δυσκολότερο να κάνεις πίσω όταν οι φίλοι σου γνωρίζουν ότι προσπαθείς να το κόψεις». Ο καθηγητής αναφέρει ότι βοηθάει πολύ μια λίστα με όλους τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα και ότι καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως μη καπνιστή και όχι ως πρώην καπνιστή. «Η λαχτάρα θα κρατήσει μόνο λίγα λεπτά, γι΄ αυτό μην ενδώσετε» συστήνει .

Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=380701&dt=27/01/2011#ixzz1CFkgpEyO

Δεν υπάρχουν σχόλια: