Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παραθέτει η οργάνωση WWF

WWF: «Πολίτες για το κλίμα»
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008 10:10
Τελευταία Ενημέρωση : 05/06/2008 10:14
Χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παραθέτει η οργάνωση WWF:
Στο σπίτι
Προσπαθήστε να μειώσετε τα σκουπίδια -ιδιαίτερα εάν κατοικείτε σε μικρά νησιά ή ορεινά μέρη - όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
- Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ
- Μάθετε να λέτε "όχι" στις πλαστικές σακούλες ή, τουλάχιστον, προτιμήστε αυτές που είναι ανακυκλωμένες.
- Προτιμάτε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή (απαιτούν μικρότερη συσκευασία) ή σε χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).
- Αποφύγετε μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο και πριτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Επιστρέψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα καταστήματα που τις συγκεντρώνουν για ανακύκλωση.
- Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα ανακυκλώνοντας τα οργανικά υπολείμματα που μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια σας.
- Συγκεντρώστε χαρτί για ανακύκλωση και πηγαίνετέ το στους ειδικούς κάδους συλλογής.
- - Μη χρησιμοποιείτε "ρολό"κουζίνας, προτιμήστε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.
- Τα αλουμινένια κουτάκια ανακυκλώνονται. Συμβάλλοντας κι εσείς στην ανακύκλωσή τους βοηθάτε να μειωθεί η εξόρυξη βωξίτη, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.
- Αντικαταστήστε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Θα συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς.
- Αποφεύγετε να αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.
- Όταν αγοράζετε καινούργιες συσκευές συμβουλευτείτε το σήμα ενεργειακής απόδοσης τους. Προτιμώντας τις ενεργειακά πιο αποδοτικές συνεισφέρετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάνετε σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος.
- Προτιμήστε τις γυάλινες συσκευασίες – ειδικά αυτές που μπορούν να επιστραφούν. Αυτές που δεν επιστρέφονται μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήτε ή να τις ανακυκλώνετε.
- Ακολουθήστε τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού, καθώς αυτές επαρκούν 100% για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, ότι διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού δε σημαίνει διπλάσια καθαριότητα.
- Προτιμήστε τα προϊόντα χαρτιού που προέρχονται από ανακύκλωση.
Στην εργασία
- Αρχίστε προγράμματα ανακύκλωσης γυαλιού και αλουμινίου τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε εμφανή και λειτουργικά σημεία (π.χ. δίπλα στους αυτόματους πωλητές αναψυκτικών).
- Αντικαταστήστε τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, τα οποία δε διασπώνται, με γυάλινα ή χάρτινα.
- Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να συγκεντρώνει σε ένα κουτί δίπλα στο γραφείο του όλα τα άχρηστα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον ειδικό κάδο.
- Εφαρμόζετε, όταν μπορείτε, το σύστημα φωτοτυπιών διπλής όψης. Εξοικονομείτε έτσι χιλιάδες σελίδες χαρτιού.
- Εξοικονομήστε νερό, εγκαθιστώντας τους ίδιους μηχανισμούς όπως στο σπίτι (αερομείκτες μειωμένης ροής).
- Χρησιμοποιήστε κατάλληλους λαμπτήρες, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Στο αυτοκίνητο
Όποτε είναι δυνατόν χρησιμοποιείτε τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας.
- Μοιραστείτε το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες που τυγχάνει να πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
- Συντηρείτε τακτικά το ΙΧ σας. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο εξοικονομεί μέχρι και 5% καύσιμα, και, φυσικά, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη αντικατάσταση του καταλύτη του αυτοκινήτου σας: θα βοηθήσετε στη μείωση της ρύπανσης και πιθανότατα θα γλυτώσετε ένα μεγάλο πρόστιμο!
- Όταν κάνετε συντήρηση στο αυτοκίνητό σας, προτιμήστε τα ανταλακτικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον (π.χ. τακάκια ή δίσκοι χωρίς αμίαντο).
- Ακολουθήστε την παραδοσιακή συμβουλή και οδηγείτε με «ένα αβγό στο πεντάλι»! Οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καθώς και τα ανούσια ‘μαρσαρίσματα’ στην κίνηση ανεβάζουν κατά πολύ την κατανάλωση καυσίμου και τη ρύπανση.
- Προσπαθήστε να ακολουθείτε την τακτική οδήγησης «μία ταχύτητα πάνω», να κρατάτε δηλαδή τις στροφές όσο χαμηλότερα γίνεται. Κινούμενοι με χαμηλότερες στροφες στον κινητήρα μειώνετε κατά πολύ την κατανάλωση. Προσέξτε όμως την ασφάλειά σας, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για δρόμους με στροφές ή γενικότερα για καταστάσεις όπου μπορεί να χρειαστούν απότομες αλλαγές της πορείας.
- Προσέξτε τη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας, και χρησιμοποιείτε πάντα τη διάσταση που προτείνει ο κατασκευαστής. Η χρήση φαρδύτερων ελαστικών αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και επιταχύνει την φθορά διαφόρων εξαρτημάτων, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας. Εξάλλου, η αλλαγή διάστασης των ελαστικών είναι παράνομη.
- Όταν αλλάζετε ελαστικά, προτιμήστε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή και για μείωση του θορύβου (η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια και προκαλείται κυρίως από τα ελαστικά).
- Ελέγχετε την πίεση του αέρα στα λάστιχα. Η σωστή πίεση συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων έως και 5%.
- Μη φορτώνετε άσκοπα το πορτμπαγκάζ. Ένα ελαφρύ αυτοκίνητο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον. (45 κιλά πρόσθετου βάρους αυξάνουν την κατανάλωση των καυσίμων κατά 1%). Η κατανάλωση –και η ρύπανση- μπορούν να μειωθούν επίσης αν αποφεύγετε να φορτώνετε αντικείμενα στην σχάρα ή και αν απομακρύνετε την σχάρα όταν δεν την χρειάζεστε.
Εκτός δρόμου
- Προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο την κίνηση σας εκτός δρόμου – διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο έδαφος.
- Αν χρειαστεί να βγείτε εκτός δρόμου, χρησιμοποιείστε αποκλειστικά τους οριοθετημένους δασικούς δρόμους και μην κινείστε πάνω σε φυσικό έδαφος. Μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτες ζημιές σε κάποια σπάνια είδη χλωρίδας. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε την κίνηση εκτός δρόμου μετά τη δύση του ηλίου.
- Σε καμία περίπτωση μην κινείστε σε περιοχές όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δασική Υπηρεσία.
- Όταν κινείστε εκτός δρόμου διατηρείτε πολύ χαμηλές ταχύτητες – μειώνετε αισθητά την ηχορύπανση και ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να τραυματίσετε κάποιο ζώο.
- Αν είστε ιδιοκτήτης «τζιπ» και κινείστε συχνά εκτός δρόμου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Τα φαρδιά ελαστικά, καθώς και αυτά με το έντονο ανάγλυφο πέλμα, δε σας προσφέρουν πολλά, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν σημαντικές ζημιές στο έδαφος (έντονη διάβρωση). Ταυτόχρονα τα ελαστικά αυτά έχουν πολύ κακή συμπεριφορά εντός δρόμου και προκαλούν μεγάλη υηχορύπανση (δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές πόλεις του εξωτερικού απαγορεύονται).
- Μην κινείστε πάνω σε παραλίες και ειδικότερα πάνω σε αμμόλοφους. Τα είδη που φιλοξενούνται εκεί μπορεί να μην τα βλέπετε, αλλά έχουν τεράστια οικολογική αξία.
- Αν κινήστε εκτός δρόμου και θελήσετε να σταθμεύσετε, προσέξτε την απόσταση του αυτοκινήτου σας από τα ξερόχορτα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από τους καταλύυτες είναι πολύ υψηλές και μπορεί να προκαλέσετε πυρκαγιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
- Αν η οδήγηση εκτός δρόμου είναι το χόμπυ σας, προσπαθήστε να ενημερωθείτε καλά για το που, και υπό ποιούς όρους επιτρέπεται η κίνηση, καθώς και για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τις ειδικές, νόμιμες πίστες 4Χ4.
Στο σχολείο
- Ακολουθήστε συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και πόρων. Ενημερώστε του συμμαθητές, τους καθηγητές και όλους όσοι εργάζονται στο σχολείο για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.
- Ορίστε ομάδες ατόμων που θα έχουν την ευθύνη για κάθε χώρο: τις τάξεις, το κυλικείο, τα γραφεία των καθηγητών κτλ. Τα άτομα αυτά μπορούν να εναλλάσσονται περιοδικά.
- Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του σχολείου, επικοινωνήστε με ειδικά συνεργεία που θα φροντίσουν να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν προβλήματα στην ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου.
- Ζητήστε να αντικατασταθούν τα σπασμένα τζάμια και να επιδιορθωθούν τα χαλασμένα κουφώματα ώστε να μη χάνεται θερμότητα.
- Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης. Προμηθευτείτε κατάλληλους κάδους για χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο και τοποθετήστε τους σε σημεία που εξυπηρετούν (έξω από τις τάξεις, στα γραφεία των καθηγητών, δίπλα στο κυλικείο, στους διαδρόμους).
- Διερευνήστε με τους υπευθύνους προμηθειών τη δυνατότητα να αγοράζονται ανακυκλωμένα προϊόντα για τις ανάγκες του σχολείου.
- Ξεκινήστε εκστρατείες ενημέρωσης για τη μείωση της χρήσης πλαστικών ειδών (π.χ. ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης, πλαστικές κασετίνες κτλ.) και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.
- Τοποθετήστε πινακίδες στους χώρους του σχολείου, όπου θα αναγράφονται παραδείγματα που βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Γράψτε, λόγου χάρη, πόσα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού.
- Φυτέψτε ένα δεντράκι! Όσο μικρός κι αν είναι ο χώρος του σχολείου που καλύπτεται από χώμα, μην τον αφήνετε αφρόντιστο. Φυτέψτε δέντρα ή θάμνους και φροντίστε τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: