Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Φόβοι στα κομματικά επιτελεία για «ντόμινο» αποκαλύψεων στην υπόθεση Siemens

Φόβοι στα κομματικά επιτελεία για «ντόμινο» αποκαλύψεων στην υπόθεση Siemens Τριγμοί στο πολιτικό σύστημα
Associated Press
Το ντόμινο των αποκαλύψεων απειλεί το πολιτικό σύστημα
Αθήνα

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=912669&lngDtrID=244



Ανησυχία στα επιτελεία των κομμάτων δημιουργούν οι εξελίξεις αλλά και οι φημολογίες γύρω από το σκάνδαλο της Siemens, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους για «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων που μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη κρίση του πολιτικού σκηνικού.

Το Βήμα της Κυριακής φιλοξενεί εκτενή διάλογο πολιτικών στελεχών για τη διέξοδο από την κρίση, ενώ ήδη διατυπώνεται από διάφορες πλευρές το αίτημα μιας «νέας μεταπολίτευσης», η ανάγκη για μια αναγέννηση της πολιτικής.

Ο φόβος της «χιονοστιβάδας»




Όπως σημειώνει Το Βήμα, η υπόθεση Siemens πλήττει σε πολλά επίπεδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό του οποίου διατηρείται η ένταση από τη σύγκρουση του κ. Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη.


Το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται πλέον στις δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου περί διαφάνειας και επιτίθεται στην κυβέρνηση και σε «κέντρα που επιλεκτικά αφήνουν πληροφορίες να διαρρεύσουν», αν και ανεπισήμως υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων.


Στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ο «χορός» της φημολογίας για εμπλοκή «γαλάζιων» στελεχών, και μάλιστα υπουργών, στην υπόθεση Siemens καλά κρατεί. Στο παρασκήνιο κυριαρχούν οι φόβοι που εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη για πιθανή εμπλοκή στη δικαστική έρευνα και υπουργών της ΝΔ, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις συνεργασίας με τη Siemens.


Εν μέσω των φημών, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης επικοινώνησε επικοινώνησε προ ημερών με το Μέγαρο Μαξίμου και διαβεβαίωσε ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε καμία σύμβαση με τη Siemens, η οποία παρείχε υπηρεσίες και προϊόντα στον ΟΣΕ.


Επίσης για μία ακόμη φορά κυκλοφόρησαν φήμες για το περίφημο σύστημα ασφαλείας C4I, αναγκάζοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκη να εμφανιστεί δημόσια και να υπερασπιστεί τη θητεία του, την οποία χαρακτήρισε απολύτως διάφανη, ενώ μίλησε για «λάσπη στον ανεμιστήρα» και «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».


Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση Siemens, ερευνά έμβασμα 700.000 ευρώ από τους ύποπτους λογαριασμούς το Μονάχου σε μία offshore με την επωνυμία Camp Consulting. Το ποσό φέρεται, όπως λέει η εφημερίδα, να αφορά σύμβαση του ΟΣΕ για ενοικίαση τροχαίου υλικού, συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ επί υπουργίας του κ. Λιάπη.


Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι από τις 6 Οκτωβρίου του 2006 στη δικογραφία της Εισαγγελίας του μονάχου υπάρχει ειδική αναφορά στο C4I. Από τις καταθέσεις του Ρ.Σίκατσεκ και τα παραστατικά που έδωσε στους εισαγγελείς προκύπτουν, όπως λέει η εφημερίδα, διακριτικές πληρωμές από τη μητρική Siemens συνολικού ποσού 1,8 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2004.



Σενάρια πρόωρων εκλογών


Υπό αυτές τις συνθήκες, άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν σενάρια πρόωρων εκλογών, καθώς κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι εάν υπάρξει χιονοστιβάδα αποκαλύψεων δύσκολα μπορεί να αντισταθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι εάν υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες, ως μια κίνηση διεξόδου από την κρίση και πολιτικού «εξαγνισμού» του συστήματος.

Εξεταστική το καλοκαίρι

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από τη γραμμή άμυνας την οποία χάραξε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δεν φοβάται, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της σύστασης εξεταστικής επιτροπής όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστική επιτροπής για την υπόθεση Siemens «ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι».

«Εάν προκύψουν από τις ανακρίσεις αυτές συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για σαφείς ευθύνες πολιτικών προσώπων και παραπεμφθεί ο φάκελος στη Βουλή και εφόσον τελειώσει το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας δεν θα αρνηθούμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στην προανακριτική διαδικασία της υπόθεσης, ο κ. Χατζηγάκης πιστεύει «ότι εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο, θα έχουμε εξελίξεις και θα αρχίσει η τακτική ανακριτική διαδικασία».

Οι «μεσάζοντες της Χίου»

Τον εισαγγελέα κ. Π.Αθανασίου απασχολεί μεταξύ άλλων το μυστήριο των «μεσαζόντων της Χίου» και οι πολιτικές διασυνδέσεις τους, δηλαδή τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα και ο ρόλος τους στην υπόθεση.

Έναυσμα για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, που οδήγησε στην εμπλοκή του ονόματος του κ. Θ.Τσουκάτου, αποτέλεσε η αποστολή από τη Γερμανία ενός διαγράμματος με τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» της Siemens στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Fairways Estates.

Στο διάγραμμα αυτό φαινόταν η καταβολή 1.000.000 γερμανικών μάρκων σε λογαριασμό στην τράπεζα ΑΒΝ AMRO ΒΑΝΚ στο Ρότερνταμ, στις 4 Φεβρουαρίου 1999· τα χρήματα, δηλαδή, τα οποία ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει σήμερα ότι δόθηκαν ως οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ.

Ο λογαριασμός ανήκει σε επιχειρηματία από τη Χίο. Ο τελευταίος κατέθεσε στον εισαγγελέα τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν όντως στον λογαριασμό του στην ολλανδική τράπεζα, αλλά προορίζονταν για προσωπικό του φίλο, επίσης χιώτη επιχειρηματία.

Συχνός επισκέπτης στο γραφείο του παραπάνω δεύτερου επιχειρηματία ήταν και ένας αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε στη φρουρά του κ. Τσουκάτου. Σήμερα έχει πλέον αποχωρήσει από το Σώμα και εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης χρηματιστηριακής εταιρείας στο Σύνταγμα. Από τη Χίο κατάγεται ένας ακόμη μυστηριώδης πρωταγωνιστής υπόθεσης που συνδέεται με τις μίζες από τη Siemens.

Οι δικαστικές εξελίξεις

Ο κ. Θ.Τσουκάτος θα περάσει την Τρίτη το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα και ο ίδιος έχει αποδεχθεί δημοσίως. Στο πλαίσιο της έρευνας και μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσουκάτου, ο εισαγγελέας καλεί συμπληρωματικά την Τετάρτη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκο.

Από το γραφείο του εισαγγελέα θα «παρελάσουν» την εβδομάδα αυτή ακόμη επτά ύποπτοι. Πρόκειται για τα πρόσωπα στα ονόματα των οποίων αντιστοιχούσαν οι επτά λογαριασμοί όπου μεταφέρθηκε, από τον λογαριασμό του χίου επιχειρηματία το ποσό του 1.000.000 μάρκων το οποίο συνέχεια, μέσα σε βαλίτσες και αποσπασματικά, διοχετεύθηκε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: