Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

Ρεκόρ ταχύτητας από υπερυπολογιστή με το τσιπ του PlayStation 3

Ρεκόρ ταχύτητας από υπερυπολογιστή με το τσιπ του PlayStation 3

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=908514&lngDtrID=252

Associated Press
Cell, ένας επεξεργαστής για παιχνίδι αλλά και για επιστημονική έρευνα
Νέα Υόρκη

Ένας υπερυπολογιστής της IBM που αξιοποιεί τον επεξεργαστή Cell του PS3 ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο τoυ ενός τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο, ή 1 petaflop.
To σύστημα Roadrunner πέτυχε το ανεπίσημο ρεκόρ στις εγκαταστάσεις της IBM στη Νέα Υόρκη, προτού αποσυναρμολογηθεί για να μεταφερθεί σε αμερικανικό ερευνητικό κέντρο.
Ο υπερυπολογιστής, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC, ακολουθεί μια υβριδική διάταξη που συνδυάζει 7.000 ειδικούς επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων με 12.000 τσιπ Cell. Ο επεξεργαστής Cell, που διαθέτει οκτώ πυρήνες και τρέχει στα 4 GHz, είναι προϊόν συνεργασίας της IBM με τη Sony και την Toshiba.
«Ο Roadrunner θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δεν μπορούσαμε να εξετάσουμε στο παρελθόν» σχολίασε ο Τζον Μόρισον, επικεφαλής του τμήματος υπολογιστών υψηλών αποδόσεων στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος, όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα.
Στην τελική του μορφή, το μηχάνημα θα αποτελείται από 288 κουτιά σε μέγεθος ψυγείου συνδεδεμένα με 92 χλμ καλωδίων οπτικών ινών.
Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε προσομοιώσεις της γήρανσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, καθώς και σε έρευνες αστρονομίας, γενωμικής και μετεωρολογίας.
Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ ταχύτητας είναι ένας υπερυπολογιστής Blue Gene/L, επίσης της IBM, που λειτουργεί στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια. Διαθέτει 212.992 επεξεργαστές και μετά την τελευταία του αναβάθμιση τρέχει στα 478,2 teraflop (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο).
Υπερυπολογιστές της τάξης των petaflop ετοιμάζουν στο μεταξύ και οι Sun Microsystems και Cray.
Οι επιδόσεις του Roadrunner θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα πριν το σύστημα κατακτήσει την κορυφή του επίσημου Top500 Supercomputers.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: