Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Τα ευχολόγια βλάπτουν το περιβάλλον

Τα ευχολόγια βλάπτουν το περιβάλλον
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008 07:00

ΚΑΠΟΙΟΙ μιλούν για καταστροφή βιβλικών διαστάσεων, και βλέπουν παντού ενόχους, και άλλοι -ελάχιστοι- υποβαθμίζουν τη σημασία των κλιματικών αλλαγών. Σοβαρές προειδοποιήσεις σοβαρών επιστημόνων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, χωρίς ψευδαισθήσεις.
Αυτός ο δρόμος της προστασίας του περιβάλλοντος περνάει οπωσδήποτε και από την εξοικονόμηση ενέργειας. Και αυτό αφορά και ιδιώτες και επιχειρήσεις και αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά πόσοι είναι διατεθειμένοι να απαρνηθούν τα προνόμια της προόδου;
Μάθαμε να την τρώμε και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της. Επιθυμητή η επιστροφή στη φύση, αρκεί να διανύσουμε την απόσταση με τους όρους της αγοράς, με το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο. Κι όποιος διαφωνεί, ας μας πει τι άλλο είναι η δημιουργία ενός νέου εμπορεύματος, του δικαιώματος να παράγεις διοξείδιο του άνθρακα;
Ολοι θεωρούν εαυτόν «πράσινο», έχουν αγνά κίνητρα, αλλά άλλο οι δημόσιες δηλώσεις, κι άλλο οι δημόσιες πραγματικότητες, και δη οι οικονομικές.
Οπως με την ειρήνη, έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος, όλοι συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε στη διαχείριση της συναίνεσης, όταν χρειάζεται να αποδείξουμε την οικολογική μας ευαισθησία, η οποία τείνει να γίνει αξεσουάρ της κοινωνικής μας αμφίεσης.
Ολοι έχουν κι από μια ιδέα για τη σωτηρία της γης, από μουσικούς μαραθώνιους για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης -που δεν αλλάζει τις λάμπες και δεν ανακυκλώνει χαρτιά και πλαστικά- με χορηγούς ρυπογόνες βιομηχανίες, και πρωταγωνιστές αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος, που μετακινούνται με ιδιωτικά τζετ, μέχρι απελευθέρωση μπεκάτσας στη φύση και μικρά, συντονισμένα άλματα που μας προέτρεπαν μέσω e-mail, την τάδε μέρα και ώρα, για να αλλάξουν τα πράγματα.
Αν μπορούσαμε να σώσουμε τον πλανήτη άδοντας ή πηδώντας, με ευχολόγια, μεγαλοστομίες, ανέξοδη διατύπωση καλών προθέσεων και λυτρωτικές κοσμοθεωρίες, δεν θα έλειπε κανείς από τη «συμμαχία των προθύμων». Χρειάζεται μια μετακίνηση σκέψης, και ένα κλικ στη δράση. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: