Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Σε ποιους ανήκουν οι... σεισμοί;

Σε ποιους ανήκουν οι... σεισμοί;
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 07:00
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/10/1523346.htm

ΣΚΟΠΟΣ της επιστήμης είναι η επαλήθευση των θεωρητικών υπολογισμών μέσω των εμπειρικών αποτελεσμάτων. Το να μπορεί να ελεγχθεί μια θεωρία σημαίνει να μπορεί να προβλέψει κάποιες παρατηρήσιμες ή μετρήσιμες συνέπειές της, και όσο πιο πολλοί οι εμπειρικοί έλεγχοι, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός επιβεβαίωσης της θεωρίας.
Το θέμα όμως είναι ότι τα γεγονότα δεν περιλαμβάνουν μόνο στοιχεία που μπορούμε να τα ελέγξουμε, αλλά και την ερμηνεία τους. Και κάπου εκεί εμφιλοχωρούν οι παρερμηνείες, οι ευσεβείς πόθοι των επιστημόνων, η επιλεκτική κρίση και η πόλωση, όπως αυτή παρατηρείται κάθε φορά που χτυπούν δυνάμεις υποχθόνιες και σκοτεινές.
«Σεισμοπροβλεπτομάχοι» και «σεισμοπροβλεπτολάγνοι» διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, ενώ εμείς οι αμύητοι περιμένουμε από την έγκυρη γνώση, προϊόν μιας ιστορίας εν κινήσει, να φωτίσει το κοσμογονικό σκοτάδι.
Μακρά και θλιβερή ιστορία η πρόβλεψη του σκοτεινού φαινομένου. Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι οι επιστήμονες (θα) μπορούν να προειδοποιήσουν εγκαίρως πότε και πού ακριβώς θα χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, ποια Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών της ανακοίνωσης;
Ούτε η πιο άγρια φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει τις σκηνές πανικού, αναρχίας και παράλυσης που θα ακολουθήσουν.
Μια πρόβλεψη μπορεί να έχει επιστημονική αξία -κάθε πρόβλεψη αποτελεί και έναν έλεγχο της θεωρίας και οδηγεί σε νέες γραμμές έρευνας και νέα μοντέλα για την κατανόηση της σχέσης των επιμέρους πεδίων-, αλλά προστασία από τους σεισμούς δεν μπορεί να προσφέρει από μόνη της.
Οι σχετικές μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι χρήσιμες για να επιλέγονται οι τοποθεσίες όπου χτίζονται φράγματα, δρόμοι και ενεργειακοί σταθμοί σε σεισμογενείς περιοχές, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που μένουν σε τέτοιες περιοχές.
Προστασία προσφέρουν μόνο η αντισεισμική θωράκιση και η εκπαίδευση του πληθυσμού. Αυτά είναι τα όπλα που διαθέτουμε, και όχι οι μετα-δονήσεις στα τηλεπαράθυρα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: