Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον

Παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008 09:56

Τελευταία Ενημέρωση : 05/06/2008 10:12
ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, μηνύματα και σειρά συμβολικών δράσεων γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης, των φορέων των οργανώσεων, καθώς και των επιχειρήσεων.
Όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες στη ζωή στον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές και υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα σε όλα τα επίπεδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή 73η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως και 14 Σεπτεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον.
Με τον τρόπο αυτόν, η ΔΕΘ φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός σε διεθνές επίπεδο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάγκη ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συμβάλλοντας αφετέρου με τις εργασίες της στην ανάπτυξη της οικολογικής επιχειρηματικότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει ότι η αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη ηθική, πολιτική και οικονομική πρόκληση της εποχής μας. Απαιτεί εμπέδωση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο σύνολο της. Απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης.
Ο πρωθυπουργός
Η περιβαλλοντική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του, γι' αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε όλοι νοοτροπίες και πρακτικές.
Η Ελλάδα, αναφέρει, εφαρμόζει μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι σέβεται απολύτως τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πλαίσιο της Συνθήκης του Κιότο.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη ριζική αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών, που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις των καιρών, υπογραμμίζει ότι οι ενεργοί πολίτες μάς δείχνουν το δρόμο και χαρακτηρίζει πηγή αισιοδοξίας την απόφασή τους να δράσουν ενεργά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είναι σημαντική πηγή αισιοδοξίας.
Οικουμενικός Πατριάρχης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμά του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία, ώστε το σύνολο της ανθρωπότητας να αναλογιστεί τις δυσθεώρητες διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο σκέψεως και λειτουργίας μας.
Το Πατριαρχείο ενώνει τη φωνή του με τους απανταχού της γης ευαισθητοποιημένους και περιβαλλοντικώς δραστηριοποιημένους ανθρώπους και φορείς, ασχέτως θρησκευτικού ή πολιτικού φρονήματος. Καλεί όλους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια αντιμετωπίσεως της περιβαλλοντικής κρίσης, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές και πάθη έχουν στη διάρκεια της ιστορίας χωρίσει λαούς και έθνη.
Ο Αρχιεπίσκοπος
Την ανάγκη να συμπεριφερόμαστε έναντι του περιβάλλοντος ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και υπεύθυνοι πολίτες υπογραμμίζει, στο μήνυμά του, για την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος σημειώνει πως είναι σύμπτωμα της εποχής μας να υποτιμάμε και να περιφρονούμε το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντάς το σαν αντικείμενο που μας επιτρέπεται να το αλλοιώνουμε και προσθέτει πως η αρχή που πρέπει να εφαρμόσει ο άνθρωπος για να σεβασθεί το περιβάλλον, είναι η αρχή της αγάπης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, γι' αυτό πρέπει να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος στοιχείο της καθημερινότητας.
Προσθέτει ότι η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, στο βωμό ενός άκρατου καταναλωτισμού, η αυξανόμενη ρύπανση, η εξάντληση υδάτινων πόρων, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνθέτουν κινδύνους που δεν αντιμετωπίζονται αλλά προλαμβάνονται.
Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ολοήμερη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον - ενέργεια - κλιματική αλλαγή», που περιελάμβανε μεταξύ άλλων εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή, παρουσίαση ορισμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων αιχμής, αλλά και ζωντανή επίδειξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρεται στις συνέπειες για όλους μας, αν συνεχίσουμε το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί και επαναλαμβάνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της πράσινης ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι για τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον δεν φταίει γενικά ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, αλλά η υποταγή στα μονοπώλια και στο σιδερένιο νόμο του κέρδους.
Ο ΣΥΝ
Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος τονίζει ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί με μέτρα όπως η έλλειψη ουσιαστικών χωροταξικών ρυθμίσεων, το γεγονός ότι αναδεικνυόμαστε η χώρα εκείνη της συμφωνίας του Κιότο, η οποία δεν έχει μπορέσει να βάλει σε κίνηση τους στοιχειώδεις μηχανισμούς, οι «ερωτοτροπίες» με το λιθάνθρακα, η απογοητευτική κατάσταση που υπάρχει στα νερά, φέρνουν την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά αρνητική θέση σε σχέση με το θέμα του περιβάλλοντος.
Υπουργοί
Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επέλεξε για σήμερα να πραγματοποιήσει συμβολική επίσκεψη στις καμένες περιοχές της Πάρνηθας και να κάνει δηλώσεις, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, αφού αναφέρεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει ότι, χωρίς τη μετουσίωση της οικολογικής ευαισθησίας και ευσυνειδησίας σε καθημερινή στάση ζωής, κανένα μέτρο και καμία στρατηγική δεν μπορεί να έχει ουσιαστική επιτυχία.
Αυτοδιοίκηση - φορείς
Η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Ντίνα Μπέη, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι, στον τομέα ευθύνης που της αναλογεί, προωθεί τη διεκδίκηση, τη διάσωση, την παρακολούθηση και τη θεσμοθέτηση των ελεύθερων χώρων στο Λεκανοπέδιο, μέσα από τη δημιουργία του Φορέα Διεκδίκησης και Παρακολούθησης των Ελεύθερων Χώρων στο Λεκανοπέδιο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, θα κηρύξει σήμερα στις 9 π.μ. στο χώρο της πρώην κορεατικής αγοράς την επίσημη έναρξη της σύνδεσης μέρους των υδάτων του αρχαίου ποταμού Ηριδανού με το αρδευτικό δίκτυο.
* ΓΣΕΕ Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και μεγάλες αλλαγές στο πρότυπο κατανάλωσης και παραγωγής, επισημαίνει η διοίκηση της ΓΣΕΕ στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι απαιτείται αντιμετώπιση της εξαφάνισης των ενεργειακών πόρων, αυστηρός έλεγχος της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της φύσης, ισόρροπη ανάπτυξη, από την οποία θα ωφελούνται όλες οι περιοχές και όλοι οι πολίτες του πλανήτη.
* ΣΕΤΕ: Το περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού κάθε τουριστικής επιχείρησης και, κατά συνέπεια, ένα λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον σημαίνει μειωμένη ζήτηση για τις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί και κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει παύση της τουριστικής δραστηριότητας, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ), με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Δράσεις για την ανακύκλωση
Mε μια μεγάλη εκδήλωση που ξεκινάει την Κυριακή 8 Ιουνίου με τίτλο «Γιορτή Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης 2008», ολοκληρώνεται, για φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/καλλιτεχνικός διαγωνισμός «Περιβάλλον και Ανακύκλωση», που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου στο Μαρούσι.
Η δράση είναι η μοναδική από την Αθήνα που εντάσσεται στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παγκόσμιες δράσεις του ΟΗΕ, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η «Γιορτή Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης», όπου θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό και περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το περιβάλλον, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις δημιουργημένες από τους μικρούς μαθητές, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Ιουνίου, με τη βράβευση των έργων που διακρίθηκαν μέσω του διαγωνισμού στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου, στο Μαρούσι.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με δύο μοναδικά παιχνίδια, το Λούνα Παρκ και οι Ανακυκλόουν, τα οποία θα επισκεφθούν 24 δήμους σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: