Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Τεράστια ηφαίστεια γεννιούνται στο βυθό της Αρκτικής

Τεράστια ηφαίστεια γεννιούνται στο βυθό της Αρκτικής
AWI
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=914152&lngDtrID=252
Μια σειρά από υποθαλάσσια ηφαίστεια γεννήθηκε το 1999 κατά μήκος μιας γραμμής 1.800 χιλιομέτρων που συνδέει τη Γροιλανδία με τη Σιβηρία, ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ισχύ των υποβρύχιων εκρήξεων.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λεγόμενες πυροκλαστικές εκρήξεις, στις οποίες το ηφαιστειακό υλικό εκτοξεύεται με μεγάλες ταχύτητες, δεν μπορούν να συμβούν σε τόσο μεγάλα βάθη λόγω της ακραίας πίεσης του νερού.
Όμως οι νέες παρατηρήσεις με σόναρ, ρομποτικά υποβρύχια και κάμερες, δείχνουν ότι «μεγάλης κλίμακας πυροκλαστική δραστηριότητα είναι δυνατό να συμβούν ακόμα και στις βαθύτερες περιοχές του παγκόσμιου ηφαιστειακού συστήματος της μεσοωκεάνιας ράχης» γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.
Η μεσοωκεάνια ράχη είναι ένας σχηματισμός 84.000 χιλιομέτρων που περνά από όλους τους ωκεανούς του κόσμου εκτός από το Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική. Αποτελεί το όριο ανάμεσα σε πολλές τεκτονικές πλάκες του πλανήτη που απομακρύνονται η μία από την άλλη αφήνοντας το υποκείμενο μάγμα να φτάσει μέχρι το βυθό.
Οι επιστήμονες είχαν υποψιαστεί τις ηφαιστειακές εκρήξεις του 1999 από σεισμούς που καταγράφηκαν σε μεγάλη απόσταση. Αμεσες παρατηρήσεις έγιναν δυνατές μόνο με την αποστολή του σουηδικό παγοθραυστικού Oden την οποία οργάνωσαν το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Πολικής Έρευνας Alfred Wegener στη Γερμανία.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις πρέπει να ήταν εξίσου ισχυρές με την έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συνέβησαν κατά μήκος της Ράχης Γκάκελ, ένα τμήμα της μεσοωκεάνιας ράχης που ελίσσεται ανάμεσα στο βόρειο άκρο της Γροιλανδίας και της Σιβηρίας.
Τα ηφαίστεια που γεννήθηκαν έχουν ύψος αρκετές εκατοντάδες μέτρα και η βάση τους έχει διάμετρο έως και δύο χιλιόμετρα,
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: