Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οικονομική στήριξη των σεισμοπλήκτων

Οικονομική στήριξη των σεισμοπλήκτων
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 10:29
Τελευταία Ενημέρωση : 10/06/2008 10:34
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/10/1523549.htm
Δειτε ακομα:
Σειρά έκτακτων ενισχύσεων σε Ηλεία και Αχαϊα
Κατεδαφιστέα 150 σπίτια
216 άτομα χρειάσθηκαν ιατρική περίθαλψη
Η δόνηση άφησε ανέπαφες τις τουριστικές υποδομές

Δεκτή από τον πρωθυπουργό έγινε κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το σεισμό στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, η εισήγηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, να ισχύσει για τους σεισμόπληκτους ό,τι ίσχυσε και για τους πυρόπληκτους του περσινού καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Σουφλιά, τα σπίτια που γκρεμίστηκαν ή που κρίνονται κατεδαφιστέα, θα ξαναχτιστούν με χρήματα του κράτους.
Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, 60 κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ ελέγχουν τα σπίτια που επλήγησαν από το σεισμό. Παράλληλα ο υπουργός ζήτησε από τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να μη μπαίνουν στα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.
«Δεν υπάρχει πρόγνωση σεισμών, πουθενά στον κόσμο»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στον «πόλεμο» που μαίνεται μεταξύ των σεισμολόγων. Αφού παρατήρησε ότι ο δημόσιος διαπληκτισμός θίγει την αξιοπιστία τους, ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε πως δεν έχει έρθει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καμία μελέτη για πρόγνωση σεισμών.
«Δεν υπάρχει πρόγνωση σεισμών, πουθενά στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά αυτές τις έρευνες που έρχονται στο υπουργείο και προβαίνει σε ελέγχους δημοσίων κτιρίων». «Καλό θα ήταν αυτές οι μελέτες να δίνονται και στην πολιτική ηγεσία», παρατήρησε, αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τώρα, μελέτη στο γραφείο του έχει στείλει μόνο η ομάδα του κ. Παπαζάχου.
«Δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά είμαστε σε επιφυλακή», κατέληξε ο κ. Σουφλιάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου σεισμού.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.
Τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους
Όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, για τα έξοδα των πρώτων άμεσων αναγκών δίδονται 3.000 ευρώ στους κατοίκους των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε κρίνονται κατεδαφιστέα, είτε κρίνονται επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα έως ότου επισκευαστούν.
Για την οικοσκευή δίδονται 10.000 ευρώ σε αυτούς που τα σπίτια τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα.
Για την ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων θα ισχύσει ό,τι και για τους πυρόπληκτους. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία αναλαμβάνει δωρεάν την ανακατασκευή των κτηρίων που γκρεμίστηκαν ολοσχερώς ή θα γκρεμιστούν πια ως μη κατοικήσιμα και δωρεάν την επισκευή των κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, οι πληγέντες πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ως εξής:
Πρώτον, για το βοήθημα των 3.000 ευρώ θα απευθύνονται μόνο στην Αγροτική Τράπεζα με την ταυτότητα τους, αλλά και βεβαίωση του δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι τους έχει υποστεί ζημιές και κρίνεται πως δεν είναι κατοικήσιμο. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται στις αναφερθείσες κατηγορίες δικαιούνται και τις 3.000 ευρώ που είναι βοήθημα για τις πρώτες άμεσες ανάγκες και τις 10.000 ευρώ που αφορούν την οικοσκευή τους.
Δεύτερον, οι μη μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικό δηλαδή, δεν μένουν «ξεκρέμαστοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά υπάγονται στις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τους σεισμόπληκτους. Επιπλέον, παρότι δεν προβλέπεται από αυτόν το νόμο για τους σεισμοπλήκτους, και σε αυτούς θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν με δαπάνες της πολιτείας τα σπίτια τους.
Μέτρα θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί το καλοκαίρι, τα οποία όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Επίσης, χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού ως εξής:
- Από 200.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχίες Αχαϊας και Ηλείας.
- Από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους σεισμόπληκτους Δήμους.
Tέλος, όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων εκτιμάται ότι έως το μεσημέρι της Τετάρτης, έως μεθαύριο το μεσημέρι, θα έχει εξετάσει όλα τα σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι από την Πέμπτη τα κατά τόπους κλιμάκια θα αρχίσουν να δίνουν τις βεβαιώσεις, ώστε να ξεκινήσει έτσι η καταβολή των βοηθημάτων. «Τετάρτη μεσημέρι εκτιμούμε ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες, ώστε από την Πέμπτη να αρχίσουν να δίδονται οι βεβαιώσεις για να αρχίσει και η καταβολή των βοηθημάτων», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος συμπληρώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει σήμερα στο pressroom».
«Όλοι οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Απασχόλησης, ΟΑΕΔ Οργανισμός Εργατικής Εστίας Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καθώς και το ΙΚΑ θα συστρατευτούν, λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν είτε στη χορήγηση επιδομάτων, είτε σε οικονομικές ελαφρύνσεις. Μέριμνα θα υπάρξει και για την ανακατασκευή κατοικιών καθώς και για την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης ανάγκης», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.
Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε από χθες 9 Ιουνίου, τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης των σεισμοπλήκτων για ζητήματα άμεσης ανάγκης όπως διατροφή, στέγαση και αναφορά ζημιών. Το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας απαντά στους αριθμούς 2611-100 301 έως 310 (10 γραμμές) και έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης μέχρι 100 κλήσεων, με αστική χρέωση από όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.
Επιπρόσθετα, η ΑΤΕbank ανακοίνωσε δέσμη διευκολύνσεων για τους πληγέντες από τα 6,5 Ρίχτερ στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν στην αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για ένα έτος, τόσο για τους ιδιώτες και τους αγρότες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά και να υποβάλουν σχετική αίτηση στα καταστήματα της ATEbank από την Πέμπτη 12-6-2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: