Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Καταδιώκοντας το φάντασμα του πατέρα

Καταδιώκοντας το φάντασμα του πατέρα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2008 20:52
http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp?id=1522448

Τώρα που η μάχη μεταξύ Χίλαρι και Ομπάμα τελείωσε, και αρχίζει να γράφεται ένας ποταμός άρθρων για τη μάχη του προσεχούς Νοεμβρίου μεταξύ Ομπάμα και Μακέιν, ένας χρήσιμος τρόπος να προσεγγίσουμε τους δύο υποψηφίους είναι να εξετάσουμε την προσωπικότητα των πατέρων τους.
Και οι δύο άνδρες έχουν γράψει βιβλία για τους γεννήτορές τους. Με μια πρώτη ματιά, τα βιβλία «Dreams From My Father» του Ομπάμα και «Faith of My Fathers» του Μακέιν έχουν πολλές ομοιότητες. Και τα δύο διηγούνται την αυτοβιογραφική ιστορία ενός νεαρού που αναζητεί την ταυτότητά του, και τη βρίσκει καταδιώκοντας το φάντασμα του απόντος πατέρα του σε επικίνδυνους τόπους μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαφορά είναι ότι ο Ομπάμα έγραψε μια πολύπλοκη ιστορία για τα θύματα της αποικιοκρατίας, ενώ ο Μακέιν μια απλή ιστορία για τους αποικιοκράτες.
Ο πατέρας του Μπάρακ Ομπάμα ήταν ένας κενυάτης αιγοβοσκός. Εβλεπε τον δικό του πατέρα να αλλάζει τη μια δουλειά μετά την άλλη επειδή δεν μπορούσε να επιτρέψει στους λευκούς να τον κτυπούν όταν έκανε ένα λάθος. Για ένα εξάμηνο τον έχασε: εξαφανίστηκε σε μια βρετανική εκδοχή του Γκουαντάναμο όταν κατηγορήθηκε άδικα ότι ήταν μέλος της αντίστασης. Γύρω τους, 50.000 Κενυάτες σφαγιάζονταν από τους Βρετανούς στην προσπάθεια των τελευταίων να καταστείλουν την αντίσταση. Ο πατήρ του Ομπάμα διέφυγε όταν μέλη κάποιας αμερικανικής οργάνωσης πρόσεξαν ότι ήταν έξυπνος και τον βοήθησαν να κάνει αίτηση για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκεί, γνώρισε μια φτωχή λευκή γυναίκα από το Κάνσας που λεγόταν Αν Ντάρχαμ. Σύντομα παντρεύτηκαν, σε μια εποχή που ο γάμος μεταξύ ατόμων δύο διαφορετικών φυλών ήταν παράνομος στις μισές αμερικανικές πολιτείες, και απέκτησαν ένα παιδί. Οταν ο Ομπάμα ήταν δύο ετών, ο πατέρας τούς εγκατέλειψε στη Χαβάη. «Προσπαθούσα να μεγαλώσω ως ένας μαύρος της Αμερικής, αλλά κανείς δεν έμοιαζε να καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό», γράφει στο βιβλίο του. Προσπάθησε να ζήσει ως ένας οργανωτής της κοινότητας του Σικάγου. Κι όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο, προσπάθησε να ανακαλύψει την ταυτότητά του στην Κένυα. Αλλά εκεί διαπίστωσε ότι ο πατέρας του ήταν ένας αποτυχημένος, που είχε σπείρει παιδιά σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η κυβέρνηση της Κένυας τον είχε «προγράψει» επειδή είχε ταχθεί κατά της διαφθοράς, κι εκείνος το είχε ρίξει στο αλκοόλ.
Ο Μπάρακ ανακάλυψε έτσι ότι είναι Αμερικανός στις φτωχογειτονιές της Κένυας. Η μια του γιαγιά είδε να καίνε το σπίτι της οι αποικιοκράτες. Η άλλη έτρεχε στις 6.30 κάθε πρωί για να προλάβει το λεωφορείο που θα την πήγαινε στη δουλειά της, μια τράπεζα της Χαβάης. «Και οι δύο ζητούσαν το ίδιο πράγμα από μένα», γράφει ο Μπάρακ Ομπάμα.
Το πρίσμα υπό το οποίο βλέπει ο Μακέιν τον κόσμο είναι τελείως διαφορετικό. «Επί δύο αιώνες, οι άνδρες της οικογένειάς μου ανατρέφονταν με σκοπό να πολεμούν ως αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής», γράφει στο δικό του βιβλίο. Ο πατέρας του ήταν συνήθως απών, αφού υπηρετούσε στο Ναυτικό. Αλλά αυτό έπρεπε να το θεωρεί τιμή, όχι στέρηση. Παρά ταύτα, αναζητούσε συνεχώς πληροφορίες τόσο για τον παππού του όσο και για τον πατέρα του. Και οι δύο ήταν οργισμένοι άνθρωποι, που έπιναν πολύ. Το μόνο που ήξεραν ήταν να πολεμούν. Όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο παππούς του είπε: «Νοιώθω χαμένος. Δεν ξέρω τι να κάνω».
Μερικές φορές, η στρατιωτική τους υπακοή είχε ευγενείς σκοπούς, όπως η σωτηρία του πλανήτη από τον ναζισμό. Συχνά, όμως, χρησιμοποιούνταν για τη συντριβή της δημοκρατίας: το 1965, ο πατέρας του Μακέιν ηγήθηκε της εισβολής στη Δομινικανή Δημοκρατία, στη διάρκεια της οποίας ο εκλεγμένος ηγέτης ανατράπηκε και τη θέση του κατέλαβε ένας φασίστας. Στο βιβλίο του, ο Μακέιν χαρακτηρίζει την επιχείρηση «επιτυχημένη».
Για ένα διάστημα, ο Τζον Μακέιν πίστευε ότι θα πέθαινε πριν από τον πατέρα του. Σε μια από τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο Βιετνάμ, συνελήφθη από τους Βιετκόνγκ. Βασανίστηκε, και κρατήθηκε για πέντε χρόνια. Στο Ανόι, γράφει, «ερωτεύτηκα τη χώρα μου». Την ώρα που τον βασάνιζαν, συνειδητοποίησε ότι ήταν «άξιος της πίστης των προγόνων του».
Πηγή: The Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ Γράφει ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ-->

Δεν υπάρχουν σχόλια: