Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Για την τιμή του γάλακτος

Για την τιμή του γάλακτος
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008 20:52
http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp?id=1521879

Oι γερμανοί κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους μπλοκάρουν τις γαλακτοβιομηχανίες, στη σκληρή μάχη που έχουν ξεκινήσει για την τιμή του γάλακτος. Ολα έχουν ανατιμηθεί, λένε. Από τις ζωοτροφές, τα καύσιμα, τον κτηνίατρο.
Σήμερα παίρνουν από 30 μέχρι 35 λεπτά το λίτρο και ζητούν εγγυημένη κατώτατη τιμή 43 λεπτά. «Εχουμε υπολογίσει αυτή την τιμή ήδη το φθινόπωρο και στο μεταξύ το κόστος έχει ανέβει κι άλλο. Λέμε επίσης, ότι αυτό είναι η κατώτατη τιμή. Ανταγωνισμός από εκεί και πάνω μπορεί να υπάρχει, αλλά όχι από εκεί και κάτω», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Γαλακτοπαραγωγών, Romuald Schaber.
Οι κτηνοτρόφοι, έχουν και τη στήριξη των υπουργών Γεωργίας των κρατιδίων, αλλά ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Χορστ Ζεεχόφερ υπογραμμίζει, ότι η ευθύνη για τη διαμόρφωση των τιμών είναι υπόθεση της οικονομίας. «Κανείς από μας δεν ορίζει τις τιμές, είναι υπόθεση των κτηνοτρόφων, της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου. Η διαμόρφωση της τιμής είναι πρωτίστως υπόθεση των οικονομικών παραγόντων. Καλώ όλες τις πλευρές, να επιδείξουν υπευθυνότητα και ελπίζω η οικονομία να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο Ζεεχόφερ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γαλακτοπαραγωγών, Romuald Schaber, παραπέμπει στα δομικά προβλήματα του κλάδου. Αφενός στην τεράστια συγκεντροποίηση του κλάδου και αφετέρου στην κακή θέση των κτηνοτρόφων για να αντιμετωπισθούν, ως ισότιμοι εταίροι. Και «μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπορίου είναι και οι γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες δεν είναι μέχρι στιγμής διατεθειμένες να συνεργαστούν για τις ποσότητες παραγωγής, το χειρισμό της προσφοράς, ώστε να επανακτήσουμε τη θέση μας στο εμπόριο».
Ο πρώην επίτροπος Γεωργίας, Αυστριακός Φραντς Φίσλερ, ζητά μια στροφή στην αγροτική πολιτική. «Το πρόβλημα είναι ολόκληρο το σύστημα και εν τέλει το σημαντικότερο είναι ποιες αγορές έχουμε στη διάθεσή μας», λέει ο Φίσλερ. Αφού και η Γερμανία υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος, αυτό που ζούμε τώρα είναι μόνον η αρχή. Εάν οι ποσοστώσεις στο γάλα καταργηθούν, θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην αγορά. Και η βιομηχανία γάλακτος θα πρέπει να βρει νέες αγορές ή να ενισχύσει τη θέση της στις υπάρχουσες. «Κατά την άποψή μου αυτή η πίεση, που υπάρχει σήμερα, θα πρέπει να μην εξαντληθεί στη διαμαρτυρία, αλλά κυρίως να βγουν συμπεράσματα, σε ποιο δρόμο θα πρέπει να αναπτυχθεί» καταλήγει ο κ. Φίσλερ.
DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: